home |
kanaalzone |
fotogalerij archief |
<-- terug |
||
Brug van den azijn |
||
De ‘Brug van de Azijn’, zoals het nu officieel is (mei 2009), is een liggerbrug uit beton van ruim 88 m lang en 18 m breed, over het Albertkanaal. De brug heeft drie overspanningen.
De twee zijoverspanningen zijn elk 22,30 m en de middenoverspanning is 44m lang. In de 19e eeuw lag hier een draaibrug over de Kempische vaart. In 1935 bij de aanleg van het Albertkanaal werd er een nieuwe brug gebouwd die in 1940 door het Belgisch leger werd vernield. Na de oorlog kwam er eerst een noodbrug. Nadien werd de huidige brug gebouwd en in 1958 officieel geopend. BENAMINGENDe ‘Deurnebrug’ werd in de volksmond ‘Brug van de Azijn’ genoemd. Dit naar de azijnfabriek De Blauwe Hand die in 1760 werd opgericht door de Antwerpse azijnbrouwer C. Bosiers in de Antwerpse ververswijk. In 1906 werd het merk gedeponeerd te Antwerpen. In 1966 fusioneerde De Blauwe Hand met Devos Lemmens en in 1968 ging men, samen met Imperial Products, verder onder de naam Continental foods. Sinds 1995 veranderde de naam in Campbell Foods Belgium NV.Hoewel de blauwe Hand vooral azijn produceerde, werd er in de fabriek ook jenever, zoals bv de “Oude Antwerpsche” van 40°, gestookt. Naast de fabriek werd eerst de Kempische vaart en later het Albertkanaal gegraven. De Blauwe Hand mocht als enige tol heffen op de draaibrug over de Kempische Vaart Het logo is een blauwe rechterhand met de handpalm naar voren en de vingers gestrekt naar boven op een witte cirkel met blauwe rand en onderaan witte tekst op een blauwe achtergrong: De Blauwe Hand – La Main Bleue. De Blauwe Hand was de typische azijn voor slagerechten en het zelf opleggen van pekelharing. De azijn werd ook gebruikt bij het poetsen, ramen lappen en ontkalken van toestellen. Het was te koop in flessen van 75 cl. De brug werd ook wel ‘Deurne-Balbrug’ genoemd naar de jeneverstokerij van de familie Bal “genièvre Bal & Co” aan de overkant van het kanaal. Ten behoeve van hun stokerij hadden ze even verder langs het kanaal in Schoten een mouterij opgericht in 1874 en in 1881 een boterfabriek De stad gebruikte ook wel de naam ‘Burgemeester Eduard Waghemansbrug’ alhoewel die naam reeds gebruikt werd voor de brug over de A1/E19 aan Sint-Lukas in Ekeren. In 2008 stelde gemeenteraadslid Jef Wouters voor de brug te noemen naar oud-burgemeester Leon Cornette. Na advies van de heemkundige kring en de districtscolleges van Merksem en Deurne, besliste de straatnaamcommissie de naam “Brug van den azijn” voor te leggen, met als onderschrift “naar de azijnfabrieken eertijds aan weerszijde oevers”. Het voorstel werd aanvaard en sinds mei 2009 heet de brug officieel “Brug van den azijn”. april 2009 Eandis begint met het verplaatsen van alle gas- en electriciteitsleidingen rond de brug. 20 december 2009 De kabelbrug, dertig ton zwaar en daterend uit 1940, wordt afgebroken. april - juni 2010 Een nieuw fietspad wordt aangelegd en de volledige brug krijgt een nieuwe asfaltlaag. juli 2017 De brug wordt gesloten voor alle verkeer en de afbraak begint. 17 december 2017 De nieuwe brug wordt op zijn plaats gelegd. Nu volgt de afwerking. |